Auteur afbeelding: Reggetuin Goor

Omgevingswet en omgevingsvisie

Welkom bij de omgevingsvisie Hof van Twente! In deze visie leggen we vast hoe op hoofdlijnen de toekomst van de gemeente Hof van Twente eruit ziet. Dit doen we door te kijken naar onze kernkwaliteiten en de opgaven die op ons afkomen. Deze visie gaat over al onze kernen en buurtschappen, en ook ons buitengebied komt uitgebreid aan bod. We schetsen een beeld van onze toekomst, het jaar 2040, met de kennis van nu. Ben je benieuwd hoe de toekomstvisie eruit ziet? Of welke opgaven er op ons afkomen? Lees dan verder!

Deze visie is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Inleiding: in dit hoofdstuk geven we een toelichting op de brede opgave en het doel van de omgevingsvisie.

  • Participatie: in dit hoofdstuk beschrijven we hoe de omgevingsvisie samen met de inwoners en stakeholders tot stand is gekomen.

  • De Hof in 2024: in dit hoofdstuk beschrijven wat de unieke kenmerken van Hof Twente en de opgaven die op ons afkomen

  • De Hof in 2040: in dit hoofdstuk beschrijven we onze visie op de toekomst, aan de hand van vier thema’s. Ook gaan we specifiek in op hoe we de toekomst per kern en voor het buitengebied voor ons zien

  • Doorwerking: in dit hoofdstuk gaan we in monitoring en actualisering van deze omgevingsvisie.

Omgevingswet

Iedere gemeente in Nederland stelt vanuit de Omgevingswet een omgevingsvisie op. De omgevingsvisie geeft een brede kijk op hoe we in de toekomst in onze kernen en buurtschappen willen leven, wonen, werken, verplaatsen en recreëren. Volgens de Omgevingswet moet de omgevingsvisie in elk geval het volgende beschrijven:

  • de grootste kwaliteiten van de leefomgeving;

  • de plannen voor ontwikkeling;

  • de hoofdlijnen van het beleid.

Gemeenten bepalen zelf de verdere invulling en vorm van de omgevingsvisie. De gemeente Hof van Twente heeft ervoor gekozen om het bestaand beleid als basis te nemen voor de omgevingsvisie. Dit betekent dat waar we nog goed en actueel beleid hebben liggen, we dit overnemen in de omgevingsvisie. De omgevingsvisie heeft een brede reikwijdte. We spreken nu van beleid voor de gehele fysieke leefomgeving, in plaats van beleid voor de ruimtelijke ordening. Sinds de Omgevingswet nemen we meer sociale aspecten, zoals zorg, onderwijs en inclusiviteit mee in ons ruimtelijk beleid. We spreken daarom ook wel van integraal beleid; beleid waar alles samenkomt.