De Hof in 2024
Hof van Twente is een vitale gemeente waar het aantrekkelijk is om te wonen en te verblijven, met voorzieningen die aansluiten bij de behoefte en omvang van onze verschillende kernen. In de Hof woon je nog samen en ben je betrokken bij de buren (noaberschap) en het landschap. De gemeente kent een maatschappelijk betrokken ondernemersklimaat en een rijk verenigingsleven.
"Hof van Twente kent een maatschappelijk betrokken ondernemersklimaat en een rijk verenigingsleven."
Als meerkernige gemeente is Hof van Twente een eenheid in verscheidenheid. De kernen zijn stuk voor stuk uniek en voor een groot deel zelfvoorzienend. Wonen, winkelen, werken, scholing en recreëren is vaak binnen de eigen of naburige kern mogelijk. Er is geen kern die qua grootte, uitstraling en verzorgende functie van nature een hoofdrol vervult.
Met haar grote buitengebied huisvest de gemeente ook een agrarische sector, die van oudsher een prominente rol speelt in het beheer van het landschap. Tegelijkertijd is het toerisme een belangrijke slagader.
Wat maakt de Hof van Twente uniek
In 2022 en 2023 hebben de inwoners, ondernemers en belangenorganisaties verteld wat zij waarderen aan Hof van Twente. De resultaten hiervan zijn de 'kernkwaliteiten' van Hof van Twente: waardevol landschap, cultuurhistorie, dorps, rustig en noaberschap. Deze staan centraal in deze omgevingsvisie, om te koesteren en te versterken. Wat Hof van Twente uniek maakt, zijn de:
-
Veelzijdige landschappen met een verhaal
-
Unieke stadjes, dorpen en landschappen
-
De identiteit van onze kernen en buurtschappen
-
Ruimte om te boeren
-
Regionaal en economisch verbonden
De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.
Veelzijdige landschappen met een verhaal
Hof van Twente heeft een divers en kwalitatief hoogwaardig landschap. Het landschap bestaat uit een afwisseling van open en vlakke gebieden, zoals de essen en de jonge ontginningen, die vooral worden gebruikt voor de landbouw. En daarnaast de besloten en glooiende gebieden, zoals de houtwallen en de stuwwallen, die vooral in het teken staan van bosbouw en natuur.
Ons landschap is ook een stukje geschiedenis. Het laat zien hoe de mensen vroeger en nu het gebied hebben gemaakt en hebben veranderd. In de landgoederen Twickel en Weldam zie je die rijke historie bijvoorbeeld terug. Het landschap is ook de basis voor de landbouw, die al eeuwenlang een rol speelt in het beheer en de inrichting van het gebied. De landbouw heeft zich ontwikkeld naar de huidige situatie, met schaalvergroting en intensivering van de veehouderij. Dit heeft gevolgen voor het landschapsbeeld, vooral in de open gebieden waar grote stallen en schuren staan.
We zijn trots op ons landschap. We doen ons best om het zo goed mogelijk te beschermen. Dit is niet alleen iets van nu. De kwaliteit van ons landschap wordt al lange tijd herkend, door de gemeente, de inwoners en de toeristen die er komen.
Unieke stadjes, dorpen en buurtschappen
Hof van Twente staat bekend om zijn schilderachtige landschappen, met uitgestrekte akkers, groene weilanden en historische boerderijen. Bovendien staat het landschap vol met cultuurhistorische elementen: zo telt de gemeente maar liefst zeven kastelen en zijn er historische molens en historische centra. Dit landelijk en historisch karakter draagt bij aan het karakter, de rust en sereniteit van de omgeving.
Ons karakter zie je ook terug in onze gebruiken en gewoontes. We koesteren noaberschap en saamhorigheid. En we kijken naar elkaar om. We hebben een open houding naar nieuwkomers en toeristen die willen deelnemen aan onze samenleving. Dit alles brengt ook met zich mee dat we actief zijn en graag evenementen organiseren.
Hof van Twente kent daarnaast een goed voorzieningenniveau. De gemeente heeft veel te bieden op het gebied van onderwijs, zorg, cultuur, sport, recreatie en toerisme. Zo heeft de gemeente een divers aanbod van basisscholen (verdeeld over de kernen van Hof van Twente) en twee middelbare scholen. Er zijn ook mogelijkheden voor volwassenenonderwijs, zoals de Volksuniversiteit Hof van Twente. Ook zijn er verdeeld over de gemeente verschillende zorgcentra, zoals het Carintreggeland Huis De Stoevelaar in Goor en het Woonzorgcentrum St. Elisabeth in Delden.
Ook op het gebied van kunst en cultuur heeft Hof van Twente genoeg te bieden, zoals het Cultuurcentrum Herberg de Pol in Diepenheim, het Zoutmuseum in Delden, het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis in Diepenheim en het Openluchttheater De Kösterskoele in Markelo. In Goor staat theater De Reggehof waar het jaarrond ook diverse culturele evenementen plaatsvinden.
Op het gebied van sport is ook voldoende keuze. In elke kern zijn er sportaccommodaties. In enkele kernen zijn al Multifunctionele accommodaties (MFA) waargemaakt. Dit zijn accommodaties waar meerdere hobby- en sportverenigingen onder één dak gevestigd zijn. De ambitie is om in elke kern een MFA te hebben. Deze MFA'S zorgen voor meer leefbaarheid in de kernen en buurtschappen.
De identiteit van onze kernen en buurtschappen
Tussen de kernen en buurtschappen van Hof van Twente onderling bestaat grote diversiteit. Elke kern vertelt zijn eigen verhaal en heeft zijn eigen identiteit weten te behouden.
Bentelo
Zo is Bentelo een actieve gemeenschap die regelmatig evenementen organiseert, zoals de Bentelose midzomerfeesten, en Wandelvierdaagse. Bentelo is een populaire bestemming voor wandelaars en fietsers. Bijzondere attracties zijn het Beuzels voetveer, een hand aangedreven pontje over de Hagmolenbeek en de wijngaard Hof van Twente die unieke wijnen produceert.
Delden
Delden is zo’n stadje waar je naar toe wil blijven komen. In de sfeervolle straten vind je lokale winkels, galerieën en veel horeca. De monumentale waterpomp op het oude marktplein verklapt de sterke band tussen Delden en landgoed Twickel. Voor velen is Twickel een plek om tot rust te komen. In de schilderachtige straten is de invloed van vele generaties adellijke families duidelijk zichtbaar. Een groot deel van de stadskern dateert uit 1333. In de loop der jaren zijn veel gebouwen vakkundig gerestaureerd, hierdoor is de historie goed bewaard gebleven.
Diepenheim
Diepenheim is met 2.700 inwoners het kleinste stadje van Hof van Twente. Hier zijn kunst, cultuur en natuur onafscheidelijk met elkaar verbonden. Als centrum van beeldende kunst is Diepenheim zowel nationaal als internationaal een begrip. Diepenheim wordt omringd door maar liefst zes kastelen met bijbehorende landgoederen.
Goor
Goor kent een rijke textielgeschiedenis, die teruggaat tot de 19e eeuw. Deze geschiedenis heeft zijn sporen in de stad en in de gemeenschap achtergelaten. Zo zijn er nog een aantal gebouwen en monumenten die doen herinneren aan het textielverleden in deze stad. Deze zijn onderdeel van de identiteit, trots en erfgoed van de stad.
Ook Goor is een actieve kern. Jaarlijks organiseert Goor de School- en volksfeest (immaterieel erfgoed), waar zowel jong als oud Goor samenkomt; de Herfstfiets-4-daagse, een fietstocht door de omgeving van Goor en de Goorse Wintermarkt, waar de traditionele paardenmarkt onderdeel van is.
Hengevelde
Het dorp Hengevelde staat regionaal bekend om de ondernemersmentaliteit en het organisatietalent. In Hengevelde zijn maar liefst 150 bedrijven gevestigd. Samen zorgen ze voor meer dan 1.000 arbeidsplaatsen.
Ook staat Hengevelde bekend om zijn zomerfeesten. Twee weekenden in juni weten vele duizenden mensen van heinde en verre de weg naar Hengevelde te vinden. Deze zomerfeesten organiseren ze samen.
Markelo
Markelo is één van de oudste dorpen in Twente. Typerend voor Markelo is het landschap. De opvallend glooiende essen rondom de kern trekken hierbij je aandacht. Markelo staat bekend als het dorp van de vijf heuvels. Deze heuvels lenen zich uitstekend voor wandel-, fiets- en ruiterroutes. Vele toeristen weten Markelo dan ook te vinden. Rond Markelo vind je vooral agrarische buurtschappen, waar moderne bedrijfsvoering is gekoppeld aan eeuwenoude tradities.
Ruimte om te boeren
In Hof van Twente staan we ook bekend om onze landbouwcultuur. Al in de Middeleeuwen vestigden boeren zich op de vruchtbare gronden langs de Regge en de Schipbeek. In die tijd werd vooral graan, vlas, hennep en hop verbouwd, maar werd ook vee gehouden, en landbouw werd aangevuld met gewassen, zoals aardappelen, suikerbieten en maïs. De landbouw is al lange tijd een van de belangrijkste inkomstenbron voor de kernen die uiteindelijk samen gemeente Hof van Twente hebben gevormd.
Nog steeds is de landbouw een grote sector binnen Hof van Twente, en daarmee ook een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente. De meeste boeren houden zich bezig met veeteelt en akkerbouw. Tuinbouw komt in mindere mate voor in de Hof van Twente. Het verduurzamen en meer natuurinclusief boeren wordt steeds populairder. Daarnaast heeft een deel van de boeren hun bedrijfsvoering verbreed, door het aanbieden van streekproducten, zorgboerderijen en recreatie (kamperen bij de boer).
Regionaal en economisch verbonden
Hof van Twente is sterk verbonden met de rest van Twente. Twente staat bekend om zijn technologische en innovatieve kracht, die voortkomt uit samenwerking tussen onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijfsleven. Hof van Twente draagt hieraan bij door de gevarieerde sociaaleconomische structuur, waarin volop ruimte is voor bedrijven en ondernemers om zich te vestigen en te ontwikkelen.
De landbouw is een belangrijke impuls geweest voor de ontwikkeling van andere sectoren, zoals de handel en de textielindustrie. Deze laatste industrie heeft gezorgd voor veel welvaart. De handel bloeide op door de aanleg van het Twentekanaal in 1936, dat de kernen verbond met andere steden en dorpen.
"De handel bloeide op door de aanleg van het Twentekanaal in 1936."
Hof van Twente is een gemeente die goed verbonden is met de rest van Twente, Nederland en Duitsland. De gemeente ligt aan de A1 en de A35, twee belangrijke autosnelwegen die de regio ontsluiten. Ook via het water en het spoor is Hof van Twente goed bereikbaar.
Aan het Twentekanaal liggen diverse belangrijke binnenhavens (Markelo, Goor, Delden). De havens langs het gehele Twentekanaal werken samen in de Port of Twente. Deze binnenhavens vormen samen één van de grootste binnenhavens van Nederland. De binnenhavens worden gekenmerkt door hun strategische ligging op de belangrijke Europese Northsea Baltic verkeerscorridor tussen de zeehavens en het Europese achterland in Duitsland, Polen en de Baltische staten. Deze corridor (combinatie van de modaliteiten water, weg en spoor) behoort tot de tien belangrijkste corridors in het TEN-T programma van de Europese Unie.
Recentelijk is er flink geïnvesteerd om het Twentekanaal in stand en bevaarbaar te houden. Daarbij ligt er ook een kans om het Twentekanaal in te zetten voor de mogelijkheden naar een circulaire economie. De bedrijvigheid aan het Twentekanaal heeft de kans om deze transitie te maken. De verbinding aan het Twentekanaal, en daarmee de rest van het land vergroot dat potentieel.
De Spoorlijn Oldenzaal – Zutphen, met stations in Goor en Delden is voor de Hof van Twente een belangrijke spoorlijn die de gemeente verbindt met de grote steden in Twente, en met het midden en westen van het land.
Hof van Twente ligt ook dicht bij andere steden en gebieden met veel voorzieningen, zoals de stedendriehoek Deventer – Apeldoorn – Zutphen en de steden Hengelo, Almelo en Enschede. Hof van Twente wil deze gunstige ligging benutten om de economische, sociale en duurzame ontwikkeling van de gemeente te bevorderen.