Informatie afbeelding: H. Bomans

Duurzaam Hof van Twente

De grootste opgaven

Hof van Twente moet zich inzetten voor de energietransitie. Dit kunnen we doen door ons energieverbruik op bepaalde onderdelen te verminderen en door vervuilende energiebronnen te vervangen door schone energiebronnen. Dat is een grote opgave. Het verminderen van energieverbruik (door bijvoorbeeld de auto te laten staan en de fiets te pakken) vraagt om verandering van gedrag. Gedrag dat al tientallen jaren in ons systeem zit verankerd. Daarnaast vragen nieuwe, schone energiebronnen (zoals windturbines, biogas en zonnevelden) om een ruimtelijke inpassing in het schaarse aanbod van ruimte. Daarbij komt ook nog eens kijken dat niet alles op het elektriciteitsnet past, omdat die (bijna) vol is. Dit betekent we ons net moeten verzwaren, zodat we weer voldoende netcapaciteit hebben om te voldoen aan de huidige én de toekomstige vraag.

Ook hebben we binnen Hof van Twente verschillende opgaven als gevolg van klimaatverandering. Zo kunnen hevige regenbuien leiden tot hoogwater in de beken en het Twentekanaal. Ook op straat ontstaat dan overlast; wanneer er veel steen is, kan het water niet weg, bij harde regenbuien blijft het water dus langer op straat staan wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Extreme hitte kan leiden tot hitte-eilanden in onze kernen, wat verschillende gezondheidseffecten met zich mee kan brengen; en (extreme) droogte heeft negatieve effecten op onze natuur en landbouw. Ook kan klimaatverandering ertoe leiden dat we minder water beschikbaar hebben voor de productie van drinkwater en dat we meer water moeten verbruiken. Daarom moeten we nu plannen maken en zorgdragen voor de duurzame veiligstelling van de drinkwatervoorziening.

De Hof van Twente heeft ten aanzien van het verbeteren van de biodiversiteit een belangrijke ambitie. We zetten ons in voor het behoud en de versterking van de biodiversiteit in onze gemeente. Wanneer mensen onze Hof van Twente binnen fietsen, wandelen of rijden denken ze ‘wauw’ bij het zien van de kleurrijke ecologische bermen. Deze bermen verbinden samen met de karakteristieke houtwallen en bloeiende akkerranden onze waardevolle natuurgebieden.

Het boerenland is gevarieerd, functionele landerijen wisselen af met kruidenrijke akkers. De gezonde vruchtbare bodem zorgt ervoor dat kunstmest bijzaak is geworden. Economisch profiteren onze boeren en andere ondernemers van deze vooruitgang van de biodiversiteit. Onze groene kernen vormen een gezonde leefomgeving en voor kinderen is spelen in de natuur terug door de groene schoolpleinen. Kortom: het is in Hof van Twente voor inwoners, gasten en heel veel diersoorten aangenaam vertoeven.

Bloeiende akkerrand bij boerderij Ambt Delden