Onze visie
Hof van Twente is een gezonde gemeente en wil dat ook blijven: een fijne leefomgeving met goede voorzieningen, waar mensen hun eigen leven kunnen leiden met ondersteuning waar nodig, en zich betrokken voelen. Wij zien het als onze taak om dit te blijven faciliteren, stimuleren en activeren.
Kern van ons beleid is de focus op positieve gezondheid met zowel aandacht voor gezondheidsbescherming als gezondheidsbevordering. Gezondheidsbescherming kan gaan over het bewaken van de kwaliteit van ons drinkwater, verkeersveiligheid of de luchtkwaliteit. Bij gezondheidsbevordering gaat het over het stimuleren van een gezonde leefstijl. We zetten daarom in op een gezonde leefomgeving die een goede milieukwaliteit heeft én die bijdraagt aan de persoonlijke fitheid van onze bewoners (fysiek en mentaal). Nieuwe ontwikkelingen hebben dus niet alleen ruimtelijke gevolgen, maar ook sociale gevolgen. Daarom maken we bewuste keuzes die rekening houden met de sociale aspecten van onze omgeving, zoals het bevorderen van ontmoeting en verbinding, het stimuleren van gezondheid en welzijn en het vergroten van leefplezier.
"Kern van ons beleid is de focus op positieve gezondheid met zowel aandacht voor gezondheidsbescherming als gezondheidsbevordering."
Binnen dit thema hebben we vier hoofdambities die we in de volgende paragrafen verder uitwerken:
We voorzien in voldoende (geschikte) woningen
Een leefbare gemeente betekent dat er voor alle doelgroepen voldoende geschikte woningen beschikbaar zijn, voor zowel onze huidige als onze toekomstige bewoners. We willen in 2040 groeien naar 40.000+ inwoners. Dat is een groei van ongeveer 5.000 inwoners. Op dit moment hebben we nog niet genoeg geschikte woningen voor de huidige en toekomstige vraag naar woningen. We spreken daarom van een woningbouwopgave. Binnen deze opgave hebben we vier ambities opgesteld:
-
Versnellen van de woningbouw
-
De juiste woning op de juiste plek
-
Bestaande voorraad toekomstbestendig maken
-
Waarborgen vitaliteit en leefbaarheid in alle kernen en het buitengebied
Versnellen van de woningbouw
Om de versnelling van de woningbouw te realiseren zetten we in op een aantal middelen. Allereerst programmeren we meer woningen dan we volgens onze prognoses nodig hebben: 130% van onze woningbehoefte. Zo kunnen we eventuele vertragingen in de planuitvoering opvangen en zorgen we voor voldoende woningaanbod. Daarnaast kopen we strategisch grond aan in kernen en buurtschappen waar we een goede woningvoorraad willen realiseren. We zetten ons extra in om leegstand van vastgoed te transformeren naar woningen. Zo kunnen we bestaand vastgoed benutten en leegstand verminderen. We staan open voor flexibele vormen van wonen om in ieder geval op de korte termijn aan de woonvraag te voldoen. We zetten in op het transformeren van vrijkomende agrarische bebouwing naar woningen. Daar waar mogelijk clusteren we deze woningen op bestaande erven of aan de rand van een kern. Voor woningbouw van en voor een buurtschap passen we maatwerk toe zoals we eerder in de buurtschap Stokkum hebben gedaan. Zo kunnen we bijdragen aan de vitaliteit en leefbaarheid van het buitengebied en de ruimtelijke kwaliteit verbeteren.
De juiste woning op de juiste plek
We leveren maatwerk voor kernen en buurtschappen, met een goede mix van (sociale) woningbouw voor jongeren en starters, ouderen en alleenstaanden.
We leveren maatwerk voor kernen en buurtschappen, met een goede mix van (sociale) woningbouw voor jongeren en starters, ouderen en alleenstaanden. We geven hierbij speciale aandacht aan onze startende jongeren die op termijn door willen groeien naar een andere passende woning. Ook willen we onze ouderen faciliteren die op zoek zijn naar een woonvorm die past bij de levensfase van het ouder worden. Ouderen verdienen een mooie plek voor hun oude dag. Het toenemend aantal ouderen de komende jaren brengt een uitdaging met zich mee. Op de eerste plaats voor de ouderen zelf. Steeds meer (aanstaande) ouderen realiseren zich dat een volgende levensfase andere eisen stelt aan het wonen en spelen hier op in. Er zijn verschillende varianten denkbaar van het traditionele woonzorgcomplex tot modernere hofjes. Wij zullen initiatieven op dit terrein van harte faciliteren waar dit kan en stimuleren waar dit nodig is."
In dit kader is de betaalbaarheid van de woning ook van groot belang. We zetten daarom in op het realiseren van meer betaalbare woningen. Dit doen we door de doelgroepenverordening in te zetten, waardoor we gericht woningen kunnen bestemmen voor sociale koop en geliberaliseerde huurwoning voor middenhuur.
We gaan ook sturen op het woningbouwprogramma van marktpartijen in overeenkomsten en het maken van prestatieafspraken. Bij nieuwbouwprojecten zorgen we voor voldoende betaalbare woningen.
We willen voldoen aan onze maatschappelijke verplichting om statushouders en vluchtelingen op te vangen en een passende plek te bieden. Statushouders hebben recht op een woning en we maken ons er hard voor om te voldoen aan de taakstelling.
We onderzoeken woningbouw in alle kernen, maar we zien de grootste kansen in de kernen Goor en Delden. Beide kernen zijn per trein verbonden met Hengelo, Enschede en Zutphen en vormen daarmee aantrekkelijke plekken om te wonen. Nieuwe woningbouw draagt bij aan het op peil houden van ons voorzieningenniveau en de leefbaarheid in onze kernen.
Bestaande voorraad toekomstbestendig maken
Het aantal 75-plussers in onze gemeente gaat fors toenemen. Een groot deel van doelgroep zal, gezien de inkomenspositie, niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, waardoor de behoefte aan woningen in de vrije sector huur en koop toeneemt. Zodoende zetten we in op het realiseren van meer levensloopbestendige appartementen, patiowoningen en meergeneratiewoningen.
We zetten in op het realiseren van meer levensloopbestendige appartementen, patiowoningen en meergeneratiewoningen.
Het is van belang dat we onze woonopgaven en andere maatschappelijke en ruimtelijke opgaven zoveel als mogelijk combineren. Dat vraagt om een verbinding met thema’s als vitaliteit en leefbaarheid van kernen, het veranderend woonzorglandschap, duurzaamheid en energie en klimaatadaptatie.
Waarborgen vitaliteit en leefbaarheid in alle kernen en het buitengebied
Onze inwoners zijn bezorgd over de toekomst van hun kern. Ze maken zich vooral zorgen over het vertrekken van de jeugd/starters uit de kern en buurtschap. Dit gaat over zowel het vrijwillig wegtrekken van jongeren omdat ze een studie, baan of liefde elders hebben gevonden. Óf het onvrijwillig wegtrekken van jongeren omdat ze geen (betaalbare) woning in hun kern of buurtschap kunnen vinden. In combinatie met de vergrijzing heeft dit ook veel invloed op het voorzieningenniveau in de kernen, dat aan het afnemen is. We zetten daarom in op een evenwichtige verdeling van de bouwopgave onder alle kernen en het buitengebied. In alle kernen bouwen we passend en betaalbaar voor zowel jongeren, gezinnen en ouderen.
De komende jaren gaan we in overleg met de woningcorporaties ons best doen om voldoende betaalbare woningen voor alle doelgroepen te realiseren. We hebben de ambitie om huurwoningen met voorrang toe te wijzen aan de eigen inwoners in de Hof. Voor koopwoningen kijken we naar het invoeren van een zelfbewoningsplicht.
We bevorderen een gezonde en veilige leefomgeving
"Een omgeving die groen is nodigt uit om te bewegen en te ontmoeten."
De afgelopen jaren hebben steeds meer onderzoeken laten zien dat we ons niet enkel moeten focussen op het beschermen van de gezondheid van onze inwoners, bijvoorbeeld in de vorm van een goede luchtkwaliteit en beperkte tot geen geur- en geluidoverlast, maar ook het stimuleren -ofwel het ‘bevorderen’- van de gezondheid van onze inwoners. We bevorderen de leefomgeving door hem zo in te richten dat het aantrekkelijk is om een rondje te gaan wandelen vanuit je eigen huis of door te gaan sporten in het sportpark dichtbij je huis. Maar gezondheid bevorderen doe je ook door bepaalde dingen juist níet te doen. Door juist geen cafetaria naast een school te plaatsen of door geen grote verkeersaantrekkende weg naast een kinderdagverblijf te plaatsen (of andersom). In dit kader streven we ernaar dat bij keuzes die impact hebben op onze leefomgeving het bevorderen van de gezondheid en/of een gezonde leefstijl te allen tijde wordt meegenomen.
Gezondheid wordt ook gestimuleerd door nabijheid van groen. Ruimte voor groen krijgt daarom een belangrijke plek in onze te maken keuzes en ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving. We benadrukken het belang en de rol van grondeigenaren en bewoners bij vergroening van onze gemeente. Groen op private gronden levert namelijk ook een bijdrage aan de beleving van de leefomgeving.
"Gezondheid wordt ook gestimuleerd door nabijheid van groen."
De fysieke leefomgeving nodigt uit tot ontmoeten en brengt mensen bij elkaar. De afgelopen jaren is het gevoel van eenzaamheid onder onze inwoners gestegen. Wij willen dit terugdringen, door onder andere het behouden en/of realiseren van ontmoetingsplekken (buurtcentra, wandelpaden, sportcentra). We streven ernaar om de fysieke leefomgeving zodanig in te richten dat het mogelijk maakt en uitnodigend is om op meerdere manieren ((denk)sport, wandelen, fietsen, fitness, voeding, yoga, e.d.) actief te zijn. Een groene omgeving zien wij hierbij als een belangrijke stimulans.
Ook de fysieke toegankelijkheid is onderdeel van bewegen en ontmoeten. In Hof van Twente zijn de belangrijkste bushalten aangepast ten behoeve van goede toegankelijkheid, in combinatie met de introductie van lagevloerbussen door de vervoerders. Indien nodig, zullen we de fysieke toegankelijkheid nader verbeteren. Waarbij we rekening houden met het gebruik van het OV voor blinden en slechtzienden en een dementievriendelijke inrichting.
We zorgen voor een veilige leefomgeving
De openbare ruimte straalt uit dat het veilig is om daar te verblijven dan wel je te verplaatsen. Dat houdt in dat de openbare ruimte overzichtelijk, schoon en logisch ingericht is. We doen ons best om bedrijventerreinen en woongebieden zo veilig en leefbaar mogelijk te maken. De technische staat van de openbare ruimte moet goed zijn waardoor we wegen, stoepen, bruggen, etc. veilig kunnen gebruiken. Verlichting is daarbij een belangrijk element. De afgelopen jaren is de sociale veiligheid in Hof van Twente sterk toegenomen. We streven ernaar om deze trend voort te zetten en waar mogelijk de sociale veiligheid verder te verbeteren.
Geluid
Geluidshinder is de afgelopen jaren (net zoals het landelijk gemiddelde) licht toegenomen. We streven ernaar om de trend van de afgelopen jaren te keren en om de geluidshinder zo goed als mogelijk terug te brengen.
Omgevings-/milieuaspecten
We voldoen voor luchtkwaliteit en geluid aan de wettelijke normen. Waar mogelijk willen we op onderdelen verbeteren.
Stilte en donkerte zijn kwaliteiten. Hierbij gaan we uit van het niet onnodig verstoren van de huidige kwaliteiten. Hierbij houden we rekening met het ritme van de natuur.
Bodem, ondergrond en water
We volgen de nationale beleidslijn om bodem en water sturend te laten zijn in visies en plannen. Dit Principe houdt in dat het water- en bodemsysteem de basis vormt voor de (toekomstige) inrichting van onze gemeente. In ons omgevingsbeleid zoeken we daarom naar oplossingen die zich goed verhouden tot het water- en bodemsysteem. Als we bij (ruimtelijke) keuzes sturen op basis van het water- en bodemsysteem, dan kunnen we veilig en gezond in onze gemeente blijven wonen, werken en leven. Ook als we te maken krijgen met een ander en grillig klimaat. Uitgangspunt is maatwerk, waarbij continue zorg is voor de kwaliteit van de bodem en ondergrond. Hierbij denken we aan het voorkomen van verontreiniging en aantasting van de bodemkwaliteit bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
Grote hoeveelheden productieafval van een asbestproducent uit Goor zijn in ons milieu terechtgekomen. Dit heeft als gevolg dat de gemeente nu asbestbodemverontreinigingslocaties heeft. De sanering van de asbestbodemverontreinigingslocaties is in gemeente Hof van Twente en omliggende gemeenten een groot en langlopend vraagstuk. Wij hebben als gemeente zelf een Masterplan Asbest opgesteld. De integrale, geprioriteerde aanpak van en omgang met asbest in de bodem wordt in een (regionaal) programma uitgewerkt. De volgende ambities zijn/worden opgenomen in het meerjarenprogramma:
-
Focus ligt op het verwijderen (saneren) op basis van stimuleringsmaatregelen
-
Risico’s volksgezondheid hebben hoge prioriteit
-
Gebiedsgerichte aanpak
-
Integrale aanpak van de asbestproblematiek is cruciaal
-
Asbestdakenverwijdering is een maatschappelijk probleem
-
Grootste deel asbestbodemgeld in Hof van Twente besteden
Met de provincie en de omliggende gemeenten wordt intensief samengewerkt om tot een goede aanpak van de asbestbodemlocaties te komen. Met het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie, Hof van Twente en omliggende gemeenten is hieraan gevolg gegeven.
Schoon drinkwater
Tussen Markelo en Goor ligt het waterwingebied Goor-Herikerberg. Dit voorziet de inwoners van de Hof van Twente van schoon drinkwater. Belangrijk in dit kader is daarom het beschermen van de voorraad grondwater die bestemd is voor drinkwaterproductie om voldoende schoon drinkwater te hebben. Klimaatverandering kan ertoe leiden dat we minder water beschikbaar hebben voor de productie van drinkwater en dat we meer water moeten verbruiken. Daarom moeten we nu plannen maken en zorgdragen voor de duurzame veiligstelling van de drinkwatervoorziening. Om duurzaam zorg te dragen voor zowel kwalitatief als kwantitatief voldoende schoon drinkwater gaan we verspilling tegen zowel bij particulieren als bedrijven.
Droogte en wateroverlast
Het aantal droge zomers neemt naar verwachting tot 2050 verder toe. Bij het droogste klimaatscenario van het KNMI zou in 2050 zo'n 30 millimeter minder neerslag vallen dan in het huidige klimaat. Dit leidt tot een lagere grondwaterstand en heeft gevolgen voor zowel landbouw, natuur als drinkwaterwingebieden. Zo kunnen verzakkingen van funderingen en het rioolstelsel ontstaan, treedt er schade op aan vegetatie en ontstaat er een watertekort voor irrigatie binnen de landbouwsector door bijvoorbeeld droogvallende beken. Doordat de watergangen te weinig fris water ontvangen, staat het water stil en krijgen bacteriën en algen de kans om te groeien. Als gevolg ervan gaat het water stinken en gaan planten en dieren dood. Omdat meer dan 70% van de Twentse gronden in particuliere handen is, moeten we samen met onze inwoners, ondernemers, agrariërs en natuurorganisaties hiervoor aan de slag. Samen maken we onze leefomgeving met elkaar een stuk aangenamer.
Ook worden door de opwarming van het klimaat regenbuien zwaarder. De kans op hevige regenval in korte tijd is nu al 2 tot 5 keer groter dan vroeger. Waar we eerder een doorrekening maakten van onze riolering met buien van 20 millimeter in één uur, toetsen we nu op buien van 70 millimeter in één uur; dit betekent dat er 70 liter water valt op één vierkante meter valt, wat gelijk staat aan 7 emmers water. Normaliter vangt de riolering het hemelwater op of kan het water de bodem in zakken, maar bij hevige regenbuien kan de riolering het niet allemaal verwerken. Vooral de laaggelegen gebieden en wijken met veel verharding kwetsbaar voor wateroverlast. Hierdoor kunnen tuinen, straten en zelfs gebouwen onder water komen te staan. Ook de kans op grondwateroverlast neemt toe door nattere winters met mogelijke gevolgen zoals funderingsschade, gezondheidsproblemen of groen en bomen die afsterven door verrotting of schimmelvorming.
"Schoon drinkwater uit het waterwingebied Goor-Herikerberg."
We houden onze voorzieningen toegankelijk en nabij
We ambiëren diversiteit in winkelaanbod. We streven naar dagelijkse winkelvoorzieningen in de nabijheid. Niet-dagelijkse voorzieningen clusteren we op grotere afstand. We streven naar een sluitend netwerk van maatschappelijke voorzieningen gecombineerd in multifunctionele accommodaties. Uitgangspunt is dat in elke kern tenminste één bruisend ontmoetingspunt voor inwoners (jong en oud) aanwezig is, dat goed bereikbaar is, ook voor minder mobiele doelgroepen.
We streven naar aantrekkelijke winkelgebieden. Concentratie kan daarbij een middel zijn om leegstand te voorkomen. We zoeken daarbij naar een balans tussen uitnodigend voor voetgangers, bereikbaarheid en ingepast parkeren met het oog voor kwaliteit van de openbare ruimte.
Sporten is een manier om een ons lichaam en onze geest fris en gezond te houden. Wij willen onze leefomgeving daarom zo uitnodigend mogelijk opmaken om te gaan sporten. Onder andere onze mooie sportvoorzieningen, zoals de multifunctionele accommodatie (MFA) dragen hieraan bij.
We willen onze bestaande MFA’s behouden en indien nodig verbeteren / revitaliseren. Daarnaast vinden wij dat elke kern een MFA zou moeten hebben. Initiatieven voor nieuwe MFA’s ondersteunen we op basis van een goede onderbouwing. Wij willen hierin nadrukkelijk de jeugd uitnodigen om (meer) te gaan sporten.1
- 1 Uit actief Noaberschap; eigen woorden
De ontwikkelingen in het onderwijs en in onze samenleving, maar ook demografische ontwikkelingen vragen een andere kijk op de organisatie van onderwijs en hierop toegespitste huisvestingsvormen. Het onderwijs zal moeten anticiperen op hoe de omgeving zich ontwikkelt, zodat het voldoende draagvlak behoudt. We gaan voor onderwijsvoorzieningen die ook andere maatschappelijke doelen dienen. Hierdoor wordt op een brede manier gekeken naar de ontwikkeling van het kind, zowel binnen áls buiten school. Zo werken meerdere professionele partners samen. Op deze wijze ontstaat een sluitend netwerk van toegankelijke expertises, activiteiten en faciliteiten gericht op het tot ontwikkeling brengen van alle kinderen. Het concept van Brede Maatschappelijke Voorziening wordt primair gevormd door de basisscholen, inclusief voorschoolse educatie in de vorm van peuterspeelzaalwerk en / of kinderdagopvang. Zij vormen de ‘kern’, gericht op het realiseren van een doorlopende leerlijn van het kind. Deze educatieve kern vormt de basis voor een ‘Brede School’.
We houden onze gemeente bereikbaar en onze mobiliteit duurzaam en veilig
"De mobiliteitsambitie van gemeente Hof van Twente is om een duurzame, veilige, bereikbare en leefbare gemeente te zijn, waar iedereen zich prettig en gemakkelijk kan verplaatsen".
"Onze mobiliteitsambitie is om een duurzame, veilige, bereikbare en leefbare gemeente te zijn, waar iedereen zich prettig en gemakkelijk kan verplaatsen."
Duurzaam
Voor het verduurzamen van onze mobiliteit hanteren we in volgorde de 3 V's van duurzame mobiliteit:
Verminderen
We vermijden onnodige verplaatsingen door te kiezen voor bijvoorbeeld thuiswerken en door bewust stil te staan bij ons verplaatsingsgedrag. We verminderen het aantal kilometers door een goed locatiebeleid. Door functies op een logische plek te situeren, proberen we het aantal verplaatsingen en de lengte ervan te beperken. Als gemeente stellen wij het voorbeeld door thuiswerken te faciliteren.
We vermijden onnodige verplaatsingen door te kiezen voor bijvoorbeeld thuiswerken en door bewust stil te staan bij ons verplaatsingsgedrag.
Verschuiven
We verschuiven onze verplaatsingen van de auto naar te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Dit sluit aan bij het STOMP-principe, wat de wenselijke volgorde aangeeft: Stappen, Trappen (fietsen) Openbaar vervoer, MaaS (Mobility as a Service/deelmobiliteit) en als laatste de Privéauto).
We verschuiven onze verplaatsingen van de auto naar te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer.
We willen inwoners stimuleren om zich meer te voet of te fiets te bewegen. Lopen en fietsen is goed voor de gezondheid en het milieu, zonder dat het een groot beslag legt op de openbare ruimte. We willen de bestaande fietsroutes aantrekkelijk houden, zodat deze gebruikt kunnen worden door recreatief fietsverkeer en werknemers stimuleren om op de fiets naar het werk te gaan. In onze kernen wordt het gebruik van langzame vervoerwijzen gestimuleerd door met behulp van het parkeerbeleid geleidelijk over te gaan naar minder parkeerruimte voor de auto. Dit doen we o.a. door bij nieuwe ontwikkelingen een meer sturend parkeerbeleid te voeren (lagere parkeernorm bij nieuwe ontwikkelingen) en bij nieuwbouwlocaties en onze winkel- en centrumgebieden de bereikbaarheid voor fietsers en voetgangers te bevoordelen t.o.v. die voor het autoverkeer. Dit zorgt voor prettig(er) en veilig(er) wonen, werken, spelen en recreëren.
Verschonen
Wanneer een verplaatsing met de auto onvermijdelijk is, kiezen we voor een gedeelde auto, delen we onze rit met anderen en zorgen we voor de minst vervuilende wagen. We kijken naar de mogelijkheden voor het realiseren van deelmobiliteit binnen de gemeente. Daarnaast zijn er een aantal carpoolplaatsen in de gemeente, namelijk aan de Holterweg vlak bij de A1 en aan de Oude Postweg in Goor bij de kruising van de N346 en de N347. Vlak over de gemeentegrenzen liggen ook nog twee carpoolterreinen, carpoolplaats Delden-Hengelo bij de A35 en carpoolplaats Enter bij de A1. Tot slot zetten we in op verduurzaming van het wagenpark, zoals vastgesteld in de Integrale laadvisie Hof van Twente. Wij geven als gemeente het goede voorbeeld door ons eigen wagenpark te verduurzamen door gebruik te maken van elektrische voertuigen of voertuigen die gebruik maken van alternatieve (duurzame) brandstoffen.
Wanneer een verplaatsing met de auto onvermijdelijk is, kiezen we voor een gedeelde auto, delen we onze rit met anderen en zorgen we voor de minst vervuilende wagen.
Veilig
Wij blijven streven naar een zo groot mogelijke afname van het aantal (slachtoffers van) verkeersongevallen. Allereerst wordt gekeken naar verkeersongevallenconcentraties en de oorzaak van deze ongevallen. Daarnaast zetten we zo veel mogelijk in op een risicogestuurde aanpak van verkeersonveiligheid. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar wegen met hoge risico’s, zoals hoge snelheden in combinatie met onvoldoende goed ingerichte wegen. Daarnaast hebben bestuurders vanzelfsprekend hierin ook een eigen verantwoordelijkheid. Huftergedrag (o.a. onder invloed of te hard rijden) en afleiding (o.a. het gebruik van mobiele telefoon) zijn namelijk 2 steeds groter wordende oorzaken van ongevallen. Kortom: het verbeteren van de verkeersveiligheid is een brede maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Bereikbaar
Hof van Twente is goed ontsloten via de weg (A1 en A35), het spoor (stations Goor en Delden) en het water (Twentekanaal). Daarnaast is het fietsnetwerk compleet, alle benodigde verbindingen zijn namelijk aanwezig voor zowel woon-werk verkeer als recreatief verkeer. Verder worden al onze kernen bediend door een of meerdere buslijnen. Daarmee is de bereikbaarheid van onze gemeente goed op orde en dat willen we zo houden.