Auteur afbeelding: Zekeldamshoek

Informatie afbeelding: Arts Emotion

Onze visie

De huidige bedrijven binnen Hof van Twente leveren niet alleen ca. 15.000 arbeidsplaatsen op, maar zijn ook een substantieel onderdeel van de sociaal economische structuur in diverse kernen. De betrokkenheid van de ondernemers bij de omgeving is diep geworteld en heeft dan ook een grote impact op het (verenigingsleven binnen de kernen, waarbij sponsoring en noaberschap ook daadwerkelijk leeft. Hierdoor willen we de gevestigde bedrijven dan ook de ruimte blijven bieden om te blijven ondernemen of groeien binnen de gemeentegrenzen.

Hof van Twente is een ondernemende gemeente en wil dit in de toekomst ook blijven. Daarom streven we naar een gezond economisch klimaat, waarbij leefbaarheid en een hoog voorzieningenniveau belangrijke onderdelen zijn. Maar ook de werkgelegenheid in Hof van Twente moet ook in de toekomst op peil blijven, zowel kwantitatief als kwalitatief. Onze kracht zit daarbij in de ‘schaal’ van ondernemerschap, het MKB. Lokale en/of nieuwe initiatieven geven we kansen door ruimte vrij te maken en te faciliteren.

Binnen dit thema hebben we daarom vier hoofdambities die we in de volgende paragrafen verder uitwerken:

We werken toe naar een toekomstbestendige agrarische sector

Vooruitstrevende positie van onze agrariërs behouden

Hof van Twente is een veelzijdige plattelandsgemeente die samen met agrariërs actief vormgeeft aan de maatschappelijke ontwikkelingen binnen de agrarische sector. Die vooruitstrevende positie willen we graag voor onze agrariërs behouden. Gezamenlijk gaan we op zoek naar nieuwe manieren om de landbouw toekomstbestendig te maken. Ook willen we met elkaar de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van het buitengebied actief en helder uitwerken. Inwoners nemen we mee in hoe boeren duurzaam voedsel produceren. Hierdoor hebben onze inwoners meer kennis over gezonde voeding en meer waardering voor de agrarische sector.

Samen met boeren, onderwijs en maatschappelijke organisaties ontwikkelen we projecten die inwoners en vooral jeugd meer in aanraking laat komen met de productie van voedsel. We ondersteunen in het organiseren van samenwerkingen in lokale distributie van duurzame producten aan lokale en regionale consumenten via supermarkten en horeca (korte ketens).

Ook stimuleren we samenwerkingsverbanden tussen veehouders en akkerbouwers om meer kunstmest te vervangen door (bewerkte) mest (Mest op Maat), en plantaardige en dierlijke productieketens lokaal en regionaal te koppelen.

Monovergister veehouderij Markelo
Melkveebedrijf Ambt Delden

Wij willen het agrarische karakter van onze gemeente behouden. Binnen de mogelijkheden die er zijn willen we onze agrariërs blijven steunen, want er wordt veel gevraagd van hun aanpassingsvermogen. We hebben een open houding en korte lijnen naar onze agrariërs en zijn al dikwijls met hen in gesprek, onder andere via onze erfcoaches. Dat blijven we doen. Met maatwerk en creatief meedenken kunnen, blijven en moeten we onze agrarische sector en onze familiebedrijven steunen en perspectief bieden, bijvoorbeeld door ondersteuning bij het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Onteigening zien wij niet als een oplossing.

Koeien in weiland met bloeiende akkerrand
Duurzaam en klimaatneutraal landgebruik

Steeds meer boeren werken in een gesloten productiecyclus. In 2050 moet de landbouw en het landgebruik klimaatneutraal zijn. Als gemeente bieden we perspectief voor de boeren door activiteiten die de stikstofuitstoot terugdringen en CO2 vasthouden te stimuleren. We gaan ook met een aantal boeren pilots starten die gericht zijn op het verbeteren van de bodemkwaliteit en het vasthouden van CO2. Daarnaast stimuleren we circulariteit door grondstoffen goed te gebruiken en reststromen te beperken. 

Met de omslag naar kringlooplandbouw in diverse vormen wordt de Hof een (nationaal) voorbeeld in het behouden van gezonde agrarische bedrijven. Mét onze boeren realiseren we bredere maatschappelijke doelen, maken we de leefomgeving gezonder en dragen we samen bij aan de klimaatdoelen.

We willen onze boeren ondersteunen om de mogelijkheden van mono-mestvergisting optimaal te gebruiken. We moedigen ze aan om hun eigen bedrijf te analyseren en samen te werken om “biogashubs” op te zetten. Met mono-mestvergisting kunnen de boeren meer verdienen, meer groen gas produceren en minder stikstof en methaan uitstoten. We streven ernaar om in 2023 twee hubs te realiseren.

Wij zien kansen en willen ruimte geven voor aanpassing in bedrijfsvoering en verbreding van agrarische bedrijven. Boeren verdienen aan biodiversiteit verhogende activiteiten en andere ecosysteemdiensten in Hof van Twente. We betalen de boeren voor maatschappelijke doelen: biodiversiteit vergroten, CO2 vasthouden in de bodem, aanleg en beheer landschapselementen, energie-opwekking met monomestvergisting et cetera. Ook is er ruimte voor transitie naar agroforestry en innovaties in de intensieve veeteelt. Daarnaast denken we ook aan nieuwe verdienmodellen die bijdragen aan opgaven voor aanleg en beheer natuur en/of duurzame energie-opwekking (bijv. zon/wind en biogas), maar ook aan bijdragen in de Vrijetijdseconomie in de vorm van Agritoerisme, B&B, vergaderruimtes, caravanstalling et cetera.

Vrijkomende agrarisch verbouwing

De laatste jaren beëindigen steeds meer agrariërs hun bedrijfsactiviteiten en deze tendens zet zich ook de komende jaren nog voort. Hierdoor komen de voormalige agrarische bedrijfsgebouwen leeg te staan. We zoeken enerzijds naar mogelijkheden tot hergebruik van de bebouwing. Anderzijds zoeken we naar maatregelen om de sloop te bevorderen. De Rood voor Rood-regeling is hiervoor in het leven geroepen. Hiervoor maken we gebruik van het beleid Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving, ontwikkel nu de erfenis voor de toekomst (hierna te noemen KGO-beleid).

We werken met het KGO-beleid . De terugloop in de landbouw maakt het voor de leefbaarheid en de economische vitaliteit van het landelijk gebied noodzakelijk dat zich in vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen (hierna te noemen Vab’s) andere functies kunnen vestigen. Doelen van het KGO-beleid zijn:

  • het leveren van een bijdrage aan de versterking van de vitaliteit van het platteland;

  • het behouden van de sociale structuren;

  • het realiseren van nieuwe economische dragers in het landelijk gebied;

  • het benutten van de resterende economische waarde van Vab voor andere bedrijvigheid.

  • Het versterken van de biodiversiteit van het landelijk gebied

  • het slopen van landschapontsierende stallen.

We stimuleren functiemenging in het buitengebied. In het kleinschalige landschap zijn landbouw, recreatie, wonen en natuur met elkaar verweven en hebben ze een organische plek gevonden. Voor inwoners van het buitengebied is deze mix van functies waardevol, omdat het werkgelegenheid en voorzieningen biedt. Bovendien biedt het voor bedrijvigheid kansen om de bedrijfsvoering te verbreden. Tot slot maakt de diversiteit aan functies de gemeente zeer aantrekkelijk voor recreatie en toerisme. In sommige gevallen kunnen functies zich beter ontwikkelen als ze gescheiden zijn. Zo heeft de intensieve veehouderij meer groeimogelijkheden als het bedrijf verder weg van kwetsbare natuur ligt.

Wij streven ernaar om leegstand in het buitengebied te voorkomen. Voor de invulling van een nieuwe functie voor deze bebouwing, zoeken we in eerste instantie naar een agrarisch (verwante) functie. Indien dit niet mogelijk of niet haalbaar blijkt te zijn, zoeken we naar een functie die past bij de kenmerken van het landschap en bij de huidige activiteiten in het landschap. Dit betekent dat de wijziging van een agrarische functie naar wonen niet mag leiden tot een beperking van de agrarische bedrijfsactiviteiten in de nabije omgeving. Daarom denken we voordat agrarische bedrijven omgezet worden naar woningen of bij realisatie van nieuwbouwwoningen in het buitengebied goed na over de inpassing van deze woningen in bestaande milieunormen en het agrarisch gebied.

We bieden diverse recreatieve mogelijkheden aan

Landgoederen en kastelen staan in de spotlights, maar we bewaken en respecteren ook hun privacy wensen. Hetgeen we hebben, willen we nog beter (beleefbaar) maken. We vinden de beleefbaarheid van ons buitengebied belangrijk voor zowel bewoners als bezoekers. We streven daarbij naar een balans tussen agrarische bedrijvigheid, wonen en toerisme, recreatie en natuurontwikkeling. Dat vraagt een voortdurende evenwichtige en herkenbare belangenafweging.

Landgoed Warmelo

Onze ambitie is om de unieke kenmerken van Hof van Twente (het landschap, de landgoederen en kastelen en de cultuurhistorie) in stand te houden en beleefbaar te maken. Dit doen we onder andere samen met de landgoederen. Daarnaast willen we inzetten op het versterken van de diversiteit van ons aanbod. We willen niet méér van hetzelfde, maar uitblinken in onderscheidende concepten gericht op de gewenste doelgroep. Verder willen we niet alleen senioren aantrekken om te recreëren in Hof van Twente. We willen actief focussen op (actieve) gezinnen.

In Hof van Twente kun je jaarrond recreëren. Of je nu in de lente of in de herfst in Hof van Twente komt recreëren; er is altijd genoeg te doen. Toch is het zo dat de meeste bezoekers in het zomerseizoen komen. Omdat we onze voorzieningen ook in de andere seizoenen draaiende willen houden, zetten we in op het verspreiden van het toerisme over de seizoenen en op het aantrekken van toerisme in het laagseizoen. Dit betekent dat we ons aanbod meer moeten richten op en aantrekkelijker moet maken in het laagseizoen. Hoe we hier uitvoering aan geven, zullen we samen met ondernemers en inwoners oppakken.

Wij blijven bouwen aan een duurzame samenwerking tussen en met ondernemers, gemeente en (regio)partners. Samen met hen blijven we flexibel inspelen op maatschappelijke opgaven, zoals de energiecrisis- en transitie, personeelstekorten en verduurzaming.

We geven ruimte om te ondernemen

Bedrijventerreinen worden optimaal ingericht om gebruik te kunnen maken van milieuruimte, normen zoals geluid. Extra behoefte aan ruimte is niet gratis; ze moet worden aangetoond. De kwaliteit van onze bedrijventerreinen is op orde. We zorgen dat dit zo blijft door parkmanagement voor te schrijven. Elke kern binnen de gemeente beschikt over een eigen bedrijventerrein die is afgestemd op de omgeving.

Het is voor de economie van Hof van Twente belangrijk om de kwaliteit op de bedrijventerreinen te behouden. Zo behoudt gemeente Hof van Twente de werkgelegenheid en toegevoegde waarde van deze bedrijventerreinlocaties voor de lokale economie. Door te streven naar toekomstbestendige werklocaties wordt geïnvesteerd in de aantrekkelijkheid van het vestigingsklimaat van de kernen en blijft Hof van Twente ook voor haar eigen gevestigde bedrijven interessant.

Starters geven we kansen. Ook in vrijgekomen stallen in het buitengebied. We wegen bij de vergunningaanvraag de balans tussen vestiging niet-agrarische bedrijvigheid en andere belangen. Bij gebleken succes en noodzaak voor uitbreiding verplaatsen deze bedrijven zich naar de lokale bedrijventerreinen. We faciliteren daarom lokaal en houden daarmee ons buitengebied leefbaar.

Eenzelfde aanpak staan wij voor detailhandel buiten en binnen het (kern)winkelgebied voor. Een uitzondering willen we maken voor innovatieve bedrijvigheid als drager van het landelijk gebied mits individuele ondernemers en/of vanuit de branche wordt aangetoond dat die activiteiten(en) tevens bijdragen aan behoud of ontwikkeling van de natuur of dat een ander positief milieueffect optreedt, bijvoorbeeld de productie van duurzame energie.

We gaan meer aandacht besteden aan de voorzieningen in en rondom het water. De afgelopen tijd is er door Rijkswaterstaat gewerkt aan de verbetering van de  bereikbaarheid van het Twentekanaal, onder andere door de vaargeul en de kades geschikt te maken voor grotere schepen. We hebben geen plannen om meer bedrijfskavels aan het Twentekanaal te maken, maar we willen wel de bestaande kavels beter benutten. Samen met het Havenbedrijf Twente zoeken we naar bedrijven die het water echt nodig hebben voor hun activiteiten, en die de vrijkomende locaties aan de haven kunnen invullen. Zo voorkomen we dat er ook ‘gewone’ bedrijvigheid aan het water zit.

Scheepvaart Delden

Hof van Twente wil haar ondernemers de ruimte geven: ondernemers laten ondernemen. Wij zien voor ons een rol in het inspireren en faciliteren van innovatie. We zetten onze uitstekende relatie met het Ondernemersplatform Hof van Twente voort. Samen bekijken we op een constructieve manier wat er nodig is om de economie in Hof van Twente te blijven stimuleren.

We houden onze winkelcentra aantrekkelijk

Aantrekkelijke centra zijn belangrijk. De uitdaging is om winkelgebieden  aantrekkelijk en compact te houden of te maken (ondanks de leegstand die in bepaalde kernen heerst), met de focus op een goede mix van winkels en horeca. We sluiten daarbij aan bij het specifieke karakter van de kern: lokale kernen met herkenbare ondernemers. We zoeken daarbij nadrukkelijk verbinding met andere thema’s zoals vrijetijdseconomie, duurzaamheid en buitengebied. We willen de uitstraling verder verbeteren zodat de aantrekkingskracht op bezoekers nog groter wordt. Samen met onze ondernemers zoeken we hierbij naar nieuwe kansen.

Supermarkt Bentelo

Nieuwe bedrijvigheid kan bijdragen aan lokale leefbaarheid, voorzieningenniveau en economie in algemene zin. We investeren en zien kansen in de situatie dat grotere steden in de regio minder doen. We zetten daarbij in op het matchen van de juiste bedrijven bij ons aanbod; een passende balans tussen vraag en aanbod van beschikbare ruimte. Uiteraard blijven we daarbij een landelijke gemeente met een landelijk imago. Daarmee richten we ons bewust op de lichtere categorie bedrijven en voorkomen we grote milieudruk of overlast. Daarmee geven we ook invulling aan ons streven een gezonde gemeente te zijn.