Auteur afbeelding: Terras Markelo

Markelo

Overslaan: Interactieve content (iframe)

De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.

Markelo is één van de oudste dorpen in Twente en heeft meer dan 7.200 inwoners. Het is in de elfde of twaalfde eeuw ontstaan rond de parochiekerk aan de voet van de Markeloseberg. In de periode 1850 tot 1940 nam de bebouwing rond de es fors toe, waardoor Markelo de vorm van een kransedorp kreeg. Toen ontstond ook een duidelijke dorpskern. Na de Tweede Wereldoorlog is het aantal woningen vele malen vermenigvuldigd, voornamelijk richting de noordoost- en zuidoostzijde van de bestaande kern. Typerend voor het landschap van Markelo zijn de opvallend glooiende essen en de stuwwallen. Rond Markelo vind je vooral agrarische buurtschappen en veel recreatieve bedrijven die jaarlijks veel toeristen trekken. Markelo is bekend als het dorp van de ‘vijf heuvels’.

Wat vinden de Markeloërs zelf?

Volgens Markeloërs zelf zijn noaberschap, verbondenheid, groen & natuur en het bijzondere landschap bij uitstek de kernwoorden die Markelo beschreven. Dit maakt onder andere dat het dorp een aantrekkingskracht heeft op toeristen, die genieten van de vele wandel- en fietsroutes die de omgeving biedt. Maar ook de tradities en historie, de gastronomie en de gemoedelijkheid die het dorp heeft, maken Markelo een prettige plek om te verblijven.

Panorama Stokkumerweg Markelo

Het landschap is een belangrijk onderdeel van de herkenbaarheid van Markelo. Daarom zou groen en de groene wandelwegen behouden moeten worden.

In het kader van leefbaarheid lijkt één onderwerp leidend te zijn: verbind de jeugd met Markelo. Dit hangt volgens de Markeloërs samen met zowel het woning- als voorzieningenaanbod.

Voor wat betreft wonen is er een duidelijke wens: meer woningen voor Markelose starters/jongeren en senioren. Een voorkeur voor Markeloërs bij woningtoewijzing zou hier aan bij kunnen dragen.   

Markeloërs vinden ontmoetingsplekken voor jongeren belangrijk: zo gaan ze niet rondzwerven en kunnen ze zich op een veilige plek vermaken. Dit houdt ook verband met het – volgens de Markeloërs – beperkte aantal sport- en speelvoorzieningen in het dorp.

Woonwijk de Esch Markelo

Ook in het kader van mobiliteit komen duidelijke wensen naar voren. Zo is een groot deel van de inwoners vóór het behoud van de mountainbikeroute. Niet alle inwoners zijn het echter eens over de rondweg door Markelo. Voorstanders geven aan het gevaarlijk te vinden dat zoveel verkeer door het centrum loopt en een deel van de inwoners is daarom ook voor een autoluw centrum. Tegenstanders zien juist vanuit ondernemersperspectief voordelen van het verkeer door het centrum. Als dit echter uiteindelijk leidt tot ‘verkeersinfarcten’ in het centrum, kan dit juist negatief uitpakken voor ondernemers. Als middenweg wordt daarom ook geopperd om enkel vrachtwagens te weren uit het centrum.

Wat betreft het verduurzamen van het dorp zijn de meningen verdeeld. Een deel van de inwoners geeft aan liever geen windmolens of zonnepanelen in veldopstelling te zien. Een weliswaar kleiner deel van de inwoners vindt dat Markelo wel ruimte moet maken voor windmolens. Zon-op-dak wordt daarnaast als een goed alternatief voor zon-op-land gezien. Verder wordt ook thermiek energie uit de Domelaar, bio-energie in samenwerking met boeren en kleinschalige kernenergie als alternatieve duurzame energiebronnen gezien.

Op het gebied van ondernemen zijn veel inwoners van mening dat het beter zou zijn als de veevoederfabriek, maar ook andere bedrijven uit het centrum van Markelo zou vertrekken. Bijvoorbeeld naar een bedrijventerrein langs de Holterweg. Ook vindt een groot deel van de inwoners dat het centrum aantrekkelijker gemaakt moet worden, door het kaasplein op een andere manier in te richten of door het herinrichten/behouden van een winkelstraat.

Daarom zetten we in Markelo in op:

  • Het bouwen van woningen, met specifieke aandacht voor betaalbaarheid en levensloopbestendigheid. We benutten de mogelijkheden voor inbreidingslocaties. Wanneer er onvoldoende ruimte is, wordt ook gekeken naar uitbreidingslocaties.

  • Het onderzoeken van de mogelijkheden van een nieuwe MFA.

  • Het versterken van het centrum door o.a. het aantrekkelijker maken van het winkelaanbod.

  • Het verplaatsen van het grootschalig bedrijf ABZ uit het dorpshart.

  • Het behouden en versterken van een groene en recreatieve omgeving.

  • Het verduurzamen van woningen en bedrijven, lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid worden waar mogelijk gestimuleerd.

  • Het bieden van ruimte voor lokaalgebonden bedrijven.

  • Het uitbreiden van het bedrijventerrein aan het Twentekanaal.

  • We onderzoeken de mogelijkheden voor een toekomstig bedrijventerrein.

Herfst op de Borkeld
Het Beaufort Markelo
Overslaan: Interactieve content (iframe)

De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.