Auteur afbeelding: Luchtfoto Goor

Informatie afbeelding: Arts Emotion

Goor

Overslaan: Interactieve content (iframe)

De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.

Goor is met 12.000 inwoners grootste kern van Hof van Twente en ligt in het hart van de gemeente. Goor heeft zich sinds ze stadsrechten kreeg in 1263 ontwikkeld over de gebieden ’t Schild, de Nieuwe Stad en de tussenliggende Bandijk (de huidige Grotestraat). In de 19e eeuw kreeg Goor een grote rol in de textielnijverheid, wat weer verdere groei stimuleerde. In de 20ste eeuw is Goor uitgebreid met nieuwe woonwijken en enkele industrieterreinen.

Wat vinden Gorenaren zelf?

Goor wordt door Gorenaren zelf beschreven als een boodschappenstad, klein stedelijk en levendig. Dit laatste, levendig, wordt in één adem genoemd met de school- en volksfeesten. Sinds 2022 zijn de  school- en volksfeesten bijgeschreven als Immaterieel Erfgoed Nederland. Gorenaren wijzen ook op het textielverleden van de stad. Zij zien dit verleden als een belangrijke bouwsteen voor het heden én voor de toekomst. "Waar je vandaan komt, moet je koesteren’’.  Geopperd is om bijvoorbeeld meer aandacht te besteden aan water, omdat dat hoort bij het textielverleden.

School- en volksfeest Goor

Op het gebied van leefbaarheid kwam het thema wonen veel ter sprake. Gorenaren zijn van mening dat er een passend woningaanbod moet komen. Dit betekent voldoende betaalbare woningen voor de jeugd en starters en een goede balans sociale woningen en de middensector. De doorstroming op gang brengen zien Gorenaren als een van de oplossingen hiervoor. Ook een Knarrenhof of een noabershof voor Goor kwam meerdere malen aan bod.

Gorenaren zien ruimte voor verbetering binnen het thema voorzieningen. Zo geeft een aantal inwoners aan graag meer toeristische en (re)creatieve voorzieningen en sportvoorzieningen in de stad te zien. Ook maakt cultuur, denk bijvoorbeeld de Reggehof, een belangrijk deel uit van Goor en volgens een aantal Gorenaren moet daar daarom in geïnvesteerd worden. Maar ook een goede hospicezorg wordt binnen dit thema aangedragen.

Voor wat betreft het verduurzamen van Goor is er geen duidelijke mening naar voren gekomen; er zijn zowel voor- als tegenstanders van windturbines en zonnevelden. Wel is duidelijk dat een goede inpassing van belang is, mocht er toch voor windturbines en zonnevelden gekozen worden.

Wanneer het gaat over ondernemen, komt al snel het winkelcentrum aan bod. Het streven is dat het een aantrekkelijk winkelcentrum wordt, waarin leegstand zoveel mogelijk wordt tegenaan en winkelwerking wordt gestimuleerd.

Daarom zetten we in Goor in op:

Reggetuin Goor
Twentekanaal en haven Goor
Twentse Stoomblekerij
  • Het bouwen van woningen, met specifieke aandacht voor betaalbaarheid en levensloopbestendigheid. We benutten de mogelijkheden voor inbreidingslocaties. Wanneer er onvoldoende ruimte is, wordt ook gekeken naar uitbreidingslocaties.

  • Het weer zichtbaar en beleefbaar maken van water (o.a. de Stadsregge) en het versterken en verbinden van de groenstructuur.

  • Het versterken van cultuurhistorische waarden, onder andere door het behouden van historisch waardevolle gebouwen. Een goed voorbeeld hiervan is de gebiedsontwikkeling bij het terrein van de Twentse Stoomblekerij (TSB) en de toekomstige ontwikkelingen bij wijk Tuindorp.

  • Het onderzoeken van de mogelijkheden van een nieuwe MFA bij sportpark Heeckeren.

  • Het verduurzamen van woningen en bedrijven, lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid worden waar mogelijk gestimuleerd.

  • Het versterken van het centrumgebied, met behoud van voldoende voorzieningen.

  • Het behouden van het grote aandeel werkgelegenheid. We onderzoeken de mogelijkheden voor een toekomstig bedrijventerrein.

Overslaan: Interactieve content (iframe)

De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.