Onze visie
Ook in Hof van Twente zijn we al jaren volop bezig om te verduurzamen. Onze visie is om in 2040 een gemeente te hebben die (bijna) volledig gebruikt maakt van duurzame energiebronnen. Dit doen we stapsgewijs. Ons doel voor 2040 is energieneutraal gemeentelijk vastgoed, voor 2040 een energieneutrale gemeente en voor 2040 een CO2 neutrale gemeente. Deze energiebronnen gaan hand in hand met de kwaliteiten van onze fysieke leefomgeving. Waar mogelijk zien wij duurzame oplossingen om onze biodiversiteit versterken.
We zetten in op een klimaatrobuuste leefomgeving. Oftewel, een leefomgeving die voorbereid is op de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, extreme hitte, heftige regenbuien en overstromingen.
Wij zien tevens biodiversiteit als belangrijk element in de duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving. Daarnaast heeft een goed ecosysteem nog andere functies, zoals het afvangen van CO2 en fijnstof. We geven niet alleen aandacht aan biodiversiteit in ons buitengebied, maar kijken ook naar hoe we de biodiversiteit in onze kernen vergroten.
"We zetten in op een
klimaatrobuuste leefomgeving."
Binnen dit thema hebben we daarom vier hoofdambities die we in de volgende paragrafen verder uitwerken:
-
We dragen zorg voor een toekomstbestendige en duurzame energievoorziening
-
We stimuleren duurzame mobiliteit
-
We denken en handelen klimaatrobuust
-
We zetten in op een biodiverse leefomgeving
We dragen zorg voor een toekomstbestendige en duurzame energievoorziening
In het Meerjaren Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid is door de Gemeenteraad de doelstelling vastgelegd dat de gemeente Hof van Twente in 2035 energieneutraal moeten zijn. Hiervoor hebben we een route uitgestippeld waarbij we ons gezamenlijk met onze inwoners en bedrijven in gaan zetten om deze doelstelling te behalen. Energiebesparen en verduurzamen doen we niet als gemeente alleen. We gaan daarom lokale initiatiefnemers stimuleren om zelf te investeren in duurzame energie.
Ons doel is om zoveel mogelijk energie te besparen en wat we nog gebruiken duurzaam op te wekken binnen onze gemeentegrenzen. Om deze doelstelling te bereiken zijn grootschalige productielocaties voor de opwekking van elektriciteit nodig in een combinatie van zon, wind en monomestvergisting. Daarnaast blijven we op de hoogte van de ontwikkelingen rondom andere vormen van energie. We beseffen dat grootschalige(r) opwekkingen afhankelijk zijn van netcapaciteit en de ontwikkelingen rondom energie opslagsystemen. Daarom willen we de verbindingen tussen opwek en gebruik zo sterk mogelijk maken. Bij bedrijfsmatige nieuwbouw stellen we de eis van opwek van eigen energie (neutraal). Voor de realisatie hiervan en het geschikt maken van het netwerk werken we samen met ketenpartners (TenneT, Enexis en Cogas). Samen met de RES (Regionale Energiestrategie)-regio Twente dragen we bij aan de landelijke doelstellingen om energieneutraal te worden.
Om de energietransitie te laten slagen is maatschappelijk draagvlak cruciaal. Grootschaliger windenergie is afweegbaar in geval van lokale, gedragen initiatieven. Zonnevelden vanuit lokale initiatieven kunnen een bijdrage leveren aan de opgave die Hof van Twente heeft in grootschalige energie-opwek. Ze moeten dan wel op de juiste manier ingepast worden. Wij staan zonnevelden op agrarische gronden in principe niet toe. Alleen daar waar het lokale buurtinitiatieven zijn. Per geval wordt dan beoordeeld hoe het eventuele zonneveld ingepast wordt in het landschap. Samen met onze agrariërs zetten we maximaal in op het benutten van de mogelijkheden van monomestvergisting. Naast de opbrengst van biogas werken we tegelijkertijd aan de reductie van methaanemissie.
Voor de warmtetransitie maken we plannen op regionaal, gemeente en wijkniveau. De nieuwe wijken bouwen we volledig energieneutraal. In de bestaande wijken stimuleren we betere isolatie van woningen en de aansluiting op duurzame warmtebronnen, zodat deze woningen een goed energielabel krijgen.
We stimuleren duurzame mobiliteit
Voor het verduurzamen van onze mobiliteit hanteren we in volgorde de 3 V's van duurzame mobiliteit:
Verminderen
We vermijden onnodige verplaatsingen door te kiezen voor bijvoorbeeld thuiswerken en door bewust stil te staan bij ons verplaatsingsgedrag. We verminderen het aantal kilometers door een goed locatiebeleid.
We vermijden onnodige verplaatsingen door te kiezen voor bijvoorbeeld thuiswerken en door bewust stil te staan bij ons verplaatsingsgedrag.
Door functies op een logische plek te situeren, proberen we het aantal verplaatsingen en de lengte ervan te beperken. Als gemeente stellen wij het voorbeeld door thuiswerken te faciliteren.
Verschuiven
We verschuiven onze verplaatsingen van de auto naar te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Dit sluit aan bij het STOMP-principe, wat de wenselijke volgorde aangeeft: Stappen, Trappen (fietsen) Openbaar vervoer, MaaS (Mobility as a Service/deelmobiliteit) en als laatste de Privéauto).
We verschuiven onze verplaatsingen van de auto naar te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer.
Dit doen we o.a. door bij nieuwe ontwikkelingen een meer sturend parkeerbeleid te voeren (lagere parkeernorm bij nieuwe ontwikkelingen) en bij nieuwbouwlocaties en onze winkel- en centrumgebieden de bereikbaarheid voor fietsers en voetgangers te bevoordelen t.o.v. die voor het autoverkeer.
Als werkgever geven wij het voorbeeld door voor onze eigen medewerkers andere vervoersmiddelen zoals fietsen en het openbaar vervoer aantrekkelijker te gaan maken ten opzichte van de auto. Daarbij doen wij ook een beroep op andere werkgevers in onze gemeenten om hetzelfde te doen.
Verschonen
Wanneer een verplaatsing met de auto onvermijdelijk is, kiezen we voor een gedeelde auto, delen we onze rit met anderen en zorgen we voor de minst vervuilende wagen.
Wanneer een verplaatsing met de auto onvermijdelijk is, kiezen we voor een gedeelde auto, delen we onze rit met anderen en zorgen we voor de minst vervuilende wagen.
We stimuleren elektrisch vervoer door te werken aan een dekkend laadinfrastructuurnetwerk in de openbare ruimte. Om de druk op de openbare ruimte beperkt te houden, is ons eerste uitgangspunt dat gebruikers van elektrische voertuigen (EV-rijders) zoveel mogelijk laden op privaat terrein. EV-rijders die geen toegang hebben tot een privaat laadpunt, moeten kunnen uitwijken naar semipublieke en publieke laadpunten. We zien het als onze rol om zorg te dragen voor een basisnetwerk van publieke laadpunten, door het proactief, strategisch en op aanvraag realiseren van laadpunten.
Bedrijven hebben hun eigen verantwoordelijkheid in het verzorgen van een laadinfrastructuur voor bedrijfsmatig transport. Innovatieve oplossingen voor elektrisch laden volgen we en indien gewenst realiseren we dit.
Wij geven als gemeente het goede voorbeeld door ons eigen wagenpark te verduurzamen door gebruik te maken van elektrische voertuigen of voertuigen die gebruik maken van alternatieve (duurzame) brandstoffen. Vervolgens willen we gaan bekijken in hoeverre we deze voertuigen bijvoorbeeld in de weekenden kunnen laten gebruiken als deelvoertuigen door inwoners.
We organiseren ook campagnes om de (elektrische) fiets als een belangrijk alternatief voor de auto op afstanden korter dan 15 km te promoten. Bij nieuwbouwontwikkelingen streven we naar autoluwe(re) gebieden en (aantrekkelijke) fiets- en wandelinfrastructuur om zo inwoners te stimuleren om te gaan wandelen of te fietsen.
We denken en handelen klimaatrobuust
We werken toe naar een klimaatrobuuste leefomgeving. Dit betekent dat onze leefomgeving bestand is tegen hitte, droogte, wateroverlast en overstroming. Veel effecten als gevolg van klimaatverandering kúnnen we simpelweg niet voorkomen, maar we kunnen ons in veel gevallen wél voorbereiden en onze leefomgeving aanpassen op veranderingen in het klimaat.
Ons aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en het versterken van de biodiversiteit zijn twee grote uitdagingen voor gemeente Hof van Twente. Het is niet het één of het ander, maar juist allebei. We willen de snelheid waarmee het klimaat verandert afremmen. En omdat de gevolgen van klimaatverandering al merkbaar zijn, starten we met het klimaatbestendig maken van onze omgeving en het herstellen van de biodiversiteit van onze gemeente.
We moeten ons dus aanpassen aan het veranderende weer, op het gebied van groen, wonen, recreatie, infrastructuur, gezondheid en veiligheid. We geven daarom de komende jaren meer aandacht aan het onderdeel klimaatadaptatie bij nieuwe visies en plannen. In het plan Visie en ambitie klimaatadaptatie en biodiversiteit hebben we onze voorbereidingen op de veranderingen in het klimaat al verder uitgewerkt. Hierin zijn doelstellingen en leidende principes geformuleerd om invulling te geven aan hittestress, wateroverlast, droogte en biodiversiteit. Hierdoor blijven onze inwoners tijdens hete zomerdagen koel, dankzij voldoende groen en schaduw, en genieten van een goede nachtrust. We willen hemelwater zoveel mogelijk vasthouden waar het valt, zodat de bodem als een spons werkt en er ruimte blijft voor planten en dieren. Dit helpt ook om wateroverlast en hitteproblemen te voorkomen. Kortom: het is in Hof van Twente voor inwoners, gasten en heel veel diersoorten aangenaam vertoeven.
Een klimaatrobuuste leefomgeving creëren doen we niet alleen zelf. We werken met een drietrapsraket, waarbij we in eerste instantie inzetten op:
Stimuleren. Bij stimuleren gaat het met name over het stimuleren van onze inwoners, ondernemers en coöperaties om zelf actief mee te helpen aan een klimaatadaptieve inrichting, door bijvoorbeeld maatregelen op en rond hun eigen huis/bedrijfsgebouw te nemen. Hiervoor werken we onder andere met de stimuleringsregeling regenton, het afkoppelen van regenwater en de aanleg van groenblauwe daken.
Vervolgens faciliteren. Vanuit faciliteren vermijden we hitte-eilanden. We zorgen voor voldoende berging van hemelwater zodat het lokaal kan infiltreren of vertraagd kan worden afgevoerd. Zoveel mogelijk water vasthouden op locatie om schaarste in droge perioden te voorkomen is het uitgangspunt. Het vergroten van berging van hemelwater realiseren we door aanleg van zogenaamde groenblauwe structuren.
En borgen. We borgen het nemen van klimaatadaptieve maatregelen af bij nieuwe ontwikkelingen door dit in de planvorming als vereiste mee te laten nemen.
In het kader van klimaatrobuust kijken we ook specifiek naar het Twentekanaal. Het Twentekanaal is een belangrijke schakel voor de scheepvaart en de watervoorziening van Twente en omstreken. Het belangrijkste doel is dat het transport van het Twentekanaal, de primaire functie van het kanaal, niet in gevaar komt. De belangrijkste functies van het kanaal zijn aan- en afvoer van water (in zowel natte als droge perioden) en scheepsvaart. Helaas is, met name tijdens de afgelopen zomers, ook zichtbaar geworden dat het Twentekanaal kwetsbaar is voor droogte. Droogte en hitte zorgen voor een beperking in wateraanvoer en een toename in de watertemperatuur. Dit heeft negatieve gevolgen op de water- en bodemkwaliteit. Daarnaast wordt de natuur negatief beïnvloed door het droogvallen. Dit kan leiden tot habitatverlies en aantasting van het ecosysteem. Droogte bedreigt bovendien de drinkwatervoorziening.1
Er moet daarom voldoende water beschikbaar zijn voor het voeden van de beken aan de noordzijde van het kanaal.
- 1 https://geostenen.grid.rws.nl/portal/apps/Cascade/index.html?appid=d6ca4e4ddf5743d7b201a70cd4f1c422
"Het Twentekanaal is een belangrijke schakel voor de scheepvaart en de watervoorziening van Twente en omstreken."
We zetten in op een biodiverse leefomgeving
Biodiversiteit staat voor de verscheidenheid aan leven binnen soorten, tussen soorten en tussen de ecosystemen waartoe ze behoren. En deze verscheidenheid in soorten is belangrijk voor ons. We hebben het namelijk nodig voor gezond wonen, gezond werken en gezond recreëren. Biodiversiteit zorgt er namelijk voor dat onze lucht fris is, ons water schoon, ons klimaat stabiel(er) en onze oogst succesvol.
Hof van Twente zet in op het vergroten van de biodiversiteit. De soortenrijkdom gaat achteruit, dus is het (zeker in onze fraaie gemeente Hof van Twente) van belang om in te zetten op behoud en vergroting van de biodiversiteit. Samen met onze inwoners en (agrarische)ondernemers willen we binnen de gemeente de achteruitgang van de biodiversiteit stoppen en streven we zelfs naar het vergroten van de biodiversiteit.
Dit doen we onder andere door zorg te dragen voor groene erven, ecologisch bermbeheer, bloeiende akkerranden, en groene schoolpleinen, en deze vast onderdeel van onze leefomgeving te maken. Bij nieuwe ontwikkelingen in de buitenruimte nemen we biodiversiteit dus altijd mee.