Auteur afbeelding: Huis Diepenheim

Diepenheim

Overslaan: Interactieve content (iframe)

De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.

Diepenheim is het kleinste stadje van Hof van Twente (‘stedeke’) met zo’n 2.600 inwoners. Het kent een rijke geschiedenis, die teruggaat naar de 12de eeuw.  Van oudsher vormt de Grotestraat het centrum langs de verbinding tussen de twee landgoederen (Het Nijenhuis en huis Diepenheim). Dit gebied heeft de status beschermd stadsgezicht. De uitstraling van de watermolen (‘den Haller’) is sinds 1991 een van rijkswege beschermd dorpsgezicht). De omliggende huizen en het restaurant zijn uniek in de gemeente.

De stad wordt omringd door zes landgoederen met bijbehorende kastelen/havezaten (huis Diepenheim, Warmelo, Nijenhuis, Westerflier, Weldam en Wegdam). Het landschap van rond 1930 is behoorlijk goed bewaard gebleven en een groot deel is nu nog herkenbaar, wat terug te zien is in een kwalitatief hoogwaardig en aantrekkelijk kampenlandschap met kronkelige wegen.

Wat vinden Diepenheimers zelf?

Diepenheim wordt door menigeen als kunstzinnig, cultureel en saamhorig beschreven. Maar naast het culturele karakter van de stad is Diepenheim ook gemoedelijk, groen en natuurlijk. Diepenheimers beschrijven zichzelf ook als ruimdenkend: in Diepenheim kun je zijn wie je bent. Dit geeft ook een toegankelijk karakter aan de stad.

De dagelijkse voorzieningen zijn aanwezig en willen we behouden. Het plein onder de platanen is verbeterd zodat het plein weer als mooi en functioneel kan worden gezien.

Op het gebied van herkenbaarheid zien Diepenheimers graag dat het bestaande groen behouden wordt en op sommige plekken versterkt wordt. Het kleinschalig en cultureel karakter is ook een belangrijk element wat absoluut behouden moet worden. Op het gebied van saamhorigheid en naar elkaar omkijken geven ze aan dat we stil moeten staan bij de jongeren, hen moeten faciliteren en kansen moeten geven. 

Plein Diepenheim

Vooral het thema wonen krijgt aandacht wanneer we het over de leefbaarheid in Diepenheim hebben. Eén van de aangedragen oplossingen binnen het onderwerp woningentekort is het realiseren van transformeerbare woningen. Dit staat in lijn met het idee dat we de woningopgaven van nú moeten aanpakken, maar dat we ook rekening met de opgaven in de toekomst moeten houden. Onderdeel van die redenatie is volgens sommige Diepenheimers dat daarom nu niet alles volgebouwd moet worden en dat laagbouw de norm moet zijn. Ook geven Diepenheimers aan dat de betaalbaarheid van woningen en de doorstroming binnen wonen van belang is, vooral om jongeren een woning te kunnen bieden.

Multifunctionele (sport)accommodatie de Koppel is een vaak besproken onderwerp binnen het thema voorzieningen. Dit brengt mensen bij elkaar en maakt bijvoorbeeld de interactie tussen jong en oud mogelijk. Verder zijn inwoners van mening dat het huidige voorzieningenaanbod behouden moet worden en in principe mee moet groeien met de eventuele bevolkingsgroei van de stad.

De meningen over het verduurzamen van de stad zijn eensgezind: er moet geïnvesteerd worden in zonnepanelen op daken, en niet in zichtbare zonnepanelen of windturbines op het land.   

Kunst en cultuur staat centraal in het kader van ondernemen, en dat moet daarom ook behouden worden. Daarnaast geven inwoners ook aan dat er onvoldoende ruimte is voor bedrijven om zich te vestigen of om uit te breiden en dat hierin dus meer gefaciliteerd moet worden (bijvoorbeeld door het realiseren van nieuwe bedrijventerreinen of het uitbreiden van bestaande bedrijventerreinen).

Daarom zetten we in Diepenheim in op:

Nijenhuis_Foto: Silvia O.
Watermolen Den Haller
Kasteel Weldam
  • Het bouwen van woningen, met specifieke aandacht voor betaalbaarheid en levensloopbestendigheid. We benutten de mogelijkheden voor inbreidingslocaties. Wanneer er onvoldoende ruimte is, wordt ook gekeken naar uitbreidingslocaties.

  • Het mogelijk maken van een nieuw verpleeghuis om zorg beschikbaar te maken voor Diepenheimers.

  • Het onderzoeken van de mogelijkheden van een nieuwe MFA de Koppel.

  • Het behouden, versterken én het beleefbaar maken van de cultuurhistorie.

  • Het bieden van ruimte voor lokaalgebonden bedrijven.

  • Het verduurzamen van woningen en bedrijven, lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid worden waar mogelijk gestimuleerd.

Overslaan: Interactieve content (iframe)

De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.