Onze visie

Als het gaat over de herkenbaarheid van Hof van Twente, dan hebben we het enerzijds over de ervaring en beleving van het landschap en van de stads-, kern- en dorpsgezichten. Anderzijds hebben we het over sociale en culturele elementen die het karakter van de kernen en dorpen typeren en die zodoende ook invloed hebben op de fysieke leefomgeving van de gemeente. Binnen dit thema hebben we daarom twee hoofddoelen die we in de volgende paragrafen verder uitwerken:

"We behouden en versterken onze stads-, dorpsgezichten. 
We verbinden waardevolle natuurgebieden en unieke landschapselementen."

We behouden en versterken onze stads-, dorpsgezichten

In onze gemeente zijn vier stads- en dorpsgezichten aangewezen; Delden, Diepenheim, Stokkum en Den Haller. Dit zijn gebieden in een stad, dorp of buurtschap die een bijzonder cultuurhistorisch karakter hebben en die zijn gebouwd of aangelegd voor de Tweede Wereldoorlog. We willen deze karakteristieke stads-, dorpsgezichten behouden. Voor de voortzetting van de ruimtelijk karakteristiek, willen we ze bij toekomstige nieuwe ontwikkelingen beschermen. We willen graag beschermde stadsgezichten en panden aan met name de straatzijde zo goed mogelijk beschermen en behouden. Aan de achterzijde (niet-zichtzijden) zien we meer mogelijkheden voor ontwikkeling.

Delden

We stellen bij nieuwe ontwikkelingen onze kernspecifieke karakteristieken, zoals landschappelijke kenmerken, bebouwing en het cultureel erfgoed als leidend. In het bijzonder denken we hierbij aan de ontwikkelingen op het terrein van de voormalige Twentse Stoombleekerij. Bovendien vragen we ook van onze inwoners, bedrijven en bezoekers meer aandacht voor onze cultuurhistorie en onze stads- en dorpsgezichten. We willen hen motiveren om zich in te zetten voor het behoud en de restauratie van monumentale panden, het organiseren van culturele activiteiten en het promoten van gebieden met een hoge cultuurhistorische waarde.

Stoomblekerij Goor

We verbinden waardevolle natuurgebieden en unieke landschapselementen

Het landschap is waardevol voor de gemeente Hof van Twente. Daarom zullen we, ook in de toekomst, ons blijven inzetten om het landschap van Hof van Twente zoveel mogelijk te beschermen én te versterken. Het landschap van Hof van Twente is divers, maar heeft tegelijkertijd ook een duidelijke structuur. In het westen, rond Markelo, zien we in het landschap de stuwwal terug. Het oosten bestaat daarentegen vooral uit plateaus. En in het midden is vooral het dekzandgebied aanwezig.

Belangrijke onderdelen in deze landschapsstructuren is het reliëf en het watersysteem. Tegelijkertijd vinden we in deze landschappen waardevolle cultuurhistorische elementen. Onze visie is om gebieden met landschapselementen en cultuurhistorische waarden zoveel mogelijk bij elkaar te laten komen, waarbij uiteraard de unieke kenmerken behouden blijven. We gaan daarom niet voor éénzelfde landschappelijk beeld voor Hof van Twente. Maar voor een beeld waar landschap in beweging is; het ene subtiel in het andere overloopt en waar historische kenmerken ruimte en aandacht krijgen.

Markelo_Foto: G. Hillebrand
Landschap

Het watersysteem in Hof van Twente bestaat uit beken, sloten, vennen,  plassen en het Twentekanaal en heeft meerdere functies, die uiteindelijk invloed hebben op de natuur, de landbouw, de cultuurhistorie en de leefbaarheid van het gebied. Ons doel is om samen met het waterschap toe te werken naar een toekomstbestendig watersysteem. Dat betekent dat het watersysteem bijdraagt aan herstel en verbetering van de ecologische kwaliteit, voldoende voorzienend is voor de landbouw, toevoegt aan de recreatieve waarde van het gebied en leidend is binnen toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.

De afgelopen jaren hebben we ons al ingezet om ons watersysteem te versterken en beken weer te laten meanderen zoals de bovenregge en de bolscherbeek. Deze trend zetten we graag voort om ook daarmee meer water vast te houden in het gebied. Op de plateaus doen we dit door herstel van de natuurlijke waterhuishouding en door behoud en herstel van vennen en veengebieden. In het dekzandgebied zetten we in op een sterkere verbinding van het watersysteem. Zo verbinden we beken met elkaar en met de Regge. In dit gebied laten we cultuurhistorische elementen ook sterker terugkomen, om zo ook de beleefbaarheid van water te vergroten. Zo geven we bijvoorbeeld meer aandacht aan de textielgeschiedenis van de Regge. Mede in het kader van klimaatverandering geven we juist in het stuwwal-/verzamelgebied aandacht aan waterveiligheid. Dit doen we door het creëren van meer ruimte in beekdalen.1

  • 1 Landschapsontwikkelingsplan